Η εργασία μου

Lebensplanung-Icon
yellow
Lebensplanung-Icon

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ

Όταν έχετε μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσετε την εργασιακή σας ζωή και τις ευθύνες σας, προκειμένου να λάβετε θεραπεία και να φροντίσετε την υγεία σας.

Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά σας και την ικανότητά σας να προσφέρετε οικονομική στήριξη και αγαθά στην οικογένειά σας. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να μοιάζουν τρομερά. Ήδη αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι έχετε καρκίνο. Όπως καταλαβαίνετε όλοι αισθάνονται έτσι, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσετε να το ξεπεράσετε. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε όλες τις επιλογές σας και να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας στην εργασία. Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε από νωρίς τα οικονομικά σας, ενώ εξακολουθείτε να αισθάνεστε αρκετά δυνατή από σωματικής απόψεως, ώστε να προετοιμαστείτε καλύτερα για το μέλλον σας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΡΚΙΝΟ;

Το αν μπορείτε να εργαστείτε αφού έχετε διαγνωσθεί με ΜΚΜ θα εξαρτηθεί από το είδος της εργασίας που κάνετε και τις δικές σας προσωπικές συνθήκες. Μερικά άτομα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και επιλέγουν να μην εργάζονται. Ορισμένα άτομα θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται προκειμένου να μην αλλάξει πολύ η ζωή τους. 

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι προτεραιότητες σας αλλάζουν. Μπορεί να προτιμάτε να περνάτε το χρόνο σας κάνοντας άλλα πράγματα εκτός από να εργάζεστε. Το πώς αισθάνεστε για τις οικονομικές ευθύνες σας θα διαδραματίσει επίσης ένα μεγάλο μέρος της παρούσας απόφασης.

Η εργασία συχνά αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας, και μπορεί να είναι παράξενο να σκεφτούμε ότι δεν θα εργαζόμαστε. Εάν δεν είστε σίγουρη για το αν θα συνεχίσετε να εργάζεστε, θα ήταν ίσως χρήσιμο να περιμένετε μέχρι να ξεκινήσει η θεραπεία σας και να δείτε τι αλλάζει για εσάς από ψυχολογικής και σωματικής απόψεως.

-

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟ∆ΟΤΗ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ∆ΙΑΓΝΩΣΗ ΜΟΥ;

∆εν χρειάζεται να µιλήσετε στον εργοδότη σας σχετικά µε τον καρκίνο σας. Ωστόσο, αυτό µπορεί να τους βοηθήσει ώστε να πραγµατοποιήσουν αλλαγές για την καλύτερη υποστήριξή σας. Μπορεί να είναι σε θέση να σας υποστηρίξουν για να λάβετε σχετικά επιδόµατα ή άλλες παροχές, αναρρωτική άδεια ή και ευέλικτο ωράριο. ∆εν είναι απαραίτητο να µοιραστείτε όλες τις λεπτοµέρειες της διάγνωσης ή της θεραπείας σας. Θα είναι χρήσιµο να µιλήσετε µε το γραφείο προσωπικού της εργασίας σας. Μπορούν να σας µιλήσουν εµπιστευτικά σχετικά µε τις πληροφορίες γύρω από την υγεία σας που θα πρέπει να κοινοποιήσετε καθώς και τη στήριξη που µπορεί να σας παρέχει ο εργοδότης σας.

Ζητείστε νοµική συµβουλή, εάν ανησυχείτε για νοµικά θέµατα που σχετίζονται µε την επίπτωση της ασθένειάς σας στην εργασία σας.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΛΑΒΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΑΝ ΠΑΡΩ Α∆ΕΙΑ Ή ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ;

Ακόµα κι αν δεν είστε πλέον σε θέση να εργαστείτε ή πρέπει να µειώσετε τις ώρες εργασίας σας, µπορεί να έχετε δικαίωµα να πάρετε επίδοµα αναπηρίας ή άλλες µορφές οικονοµικής βοήθειας. Αυτό µπορεί να σας βοηθήσει να συνεχίσετε να υποστηρίζετε τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας. Το είδος της ασφάλισης που έχετε θα διαφέρει ανάλογα µε τον τόπο κατοικίας σας και την κατάσταση απασχόλησής σας (για παράδειγµα, αν είστε ελεύθερος επαγγελµατίας ή µισθωτός).

Αφιερώστε χρόνο, πριν αποφασίσετε να σταµατήσετε να εργάζεστε ή να πάρετε άδεια από την εργασία, και ελέγξτε τυχόν νοµικές ή οικονοµικές απαιτήσεις στο χώρο εργασίας σας.