Τα συναισθήματά μου

Gefühle-Icon
orange
Gefühle-Icon

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όπως κι αν αισθάνεστε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είστε μόνη σας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λάβετε βοήθεια και υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν εξειδικευτεί ώστε να βοηθούν γυναίκες που βρίσκονται στην κατάστασή σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα δύσκολα συναισθήματα που βιώνετε ζώντας με το μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ).

Ακόμα κι αν δεν έχετε συνηθίσει να ακούτε τα δικά σας συναισθήματα ή τους φόβους σας, προσπαθήστε να βρείτε το θάρρος να το κάνετε. Να είστε υπομονετικές με τον εαυτό σας εάν αυτό απαιτεί χρόνο. Να είστε καλές με τον εαυτό σας, να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να είστε ειλικρινής σχετικά με τις ανάγκες σας. Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε συνέχεια θετικά: κανένας δεν θα σας το ζητήσει αυτό, ούτε και ο εαυτός σας. Απλά να είστε ο καλύτερος φίλος σας.

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Το ποιος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει θα εξαρτηθεί από την κλινική ή το νοσοκομείο που έχει αναλάβει την περίθαλψη σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά με το ποιος μπορεί να σας βοηθήσει, ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να επικοινωνήσετε αμέσως με αυτόν. Παρακάτω είναι ορισμένοι από τους διαφορετικούς ειδικούς που έχουν εκπαιδευθεί ώστε να βοηθούν τις γυναίκες που ζουν με ΜΚΜ:

ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

Είναι γιατροί, που ειδικεύονται σε όλο το φάσμα των ψυχικών διαταραχών, όπως και στις ψυχολογικές επιπτώσεις ασθενειών ή άλλων στρεσογόνων παραγόντων. Μπορούν να σας  βοηθήσουν με τις ψυχολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με την προσαρμογή στην ασθένεια σας και τις επιπτώσεις στις προσωπικές σας σχέσεις.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗΣ* ΑΓΩΓΗΣ

Είναι μια διεπιστημονική ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας και να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη καθόλη την πορεία της ασθένειάς σας. 

Η παρηγορητική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από τη διαχείριση του πόνου έως τις συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και τη συμβουλευτική της οικογένειας.

*ανακουφιστικής

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

Μπορούν να βοηθήσουν εσάς ή/και την οικογένειά σας να μιλήσετε για τη διάγνωσή σας και να αναπτύξετε στρατηγικές για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων σας. Μερικοί ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη μόνο σε εσάς, άλλοι εστιάζουν στη θεραπεία ζευγαριών, ή σε όλη την οικογένεια.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ

Μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς να οργανώσετε την καθημερινότητα σας. Μπορούν να σας δώσουν οδηγίες για χρήσιμες κοινωνικές παροχές, όπως η οικονομική βοήθεια, η οικιακή βοήθεια ή η φροντίδα των ανήλικων παιδιών.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΑΣΤΟΥ (ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΑΣΤΟΥ)

Έχουν εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με καρκίνο του μαστού. Μπορεί να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ασθένειά σας και μπορεί επίσης να σας παρέχουν ένα βασικό σύνδεσμο με διάφορους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και των υπηρεσιών υποστήριξης.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ

Μπορούν να παρέχουν ένα περιβάλλον όπου μπορείτε να συναντηθείτε με άλλες γυναίκες σαν εσάς, οι οποίες έχουν επίσης ΜΚΜ. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται όπως και εσείς και να έχουν παρόμοιες ερωτήσεις. Ίσως διαπιστώσετε ότι «σας καταλαβαίνουν» με έναν τρόπο με τον οποίο η οικογένεια και οι φίλοι απλά δεν μπορούν. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια ομάδα υποστήριξης ασθενών κοντά στην περιοχή σας, μπορείτε να βρείτε κοινότητες γυναικών με ΜΚΜ στο διαδίκτυο.

Η ενότητα συμβουλές και πόροι διαθέτει έναν κατάλογο συλλόγων ασθενών, ιατρικών ενώσεων, ιστοσελίδων και εφαρμογών όπου υπάρχουν και κάποιες ομάδες υποστήριξης  ασθενών με ΜΚΜ. 

ΔΕΝ χρειάζεται να το περάσετε αυτό μόνες σας.