Η θεραπεία μου

Behandlung
purple
Behandlung

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΟΥ

Η θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού (ΜΚΜ) είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορέσετε να ζήσετε με την ασθένειά σας και να έχετε καλή ποιότητα ζωής. Ο ογκολόγος θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές επιλογές θεραπείας που είναι στη διάθεσή σας. Θα εξηγήσει τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους για καθεμία από αυτές. Ο ογκολόγος θα σας συστήσει ένα πλάνο θεραπείας. Αλλά θα πάρετε από κοινού την απόφαση σχετικά με αυτό.

Η λήψη των σωστών αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία προϋποθέτει την γνώση αρκετών πληροφοριών ώστε να ζυγίζετε τις επιλογές σας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;

Δεν υπάρχει η μία «καλύτερη» θεραπεία για τον ΜΚΜ, και η θεραπεία που ωφελεί κάποιο άλλο άτομο μπορεί να μην ωφελήσει εσάς. Μερικά άτομα μπορεί να λάβουν ένα συνδυασμό θεραπειών και φαρμάκων, ενώ άλλα μπορεί να λάβουν θεραπεία η οποία αποτελείται από ένα μόνο φάρμακο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπεία που ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τη βιολογία του όγκου, τις θέσεις των μεταστάσεων στο σώμα σας, οποιεσδήποτε προηγούμενες θεραπείες που έχετε λάβει για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και οποιεσδήποτε θεραπείες που λαμβάνετε επί του παρόντος για άλλες ασθένειες.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης του καρκίνου στον οργανισμό σας και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος σας μπορεί να αναπτύξει αντίσταση σε μια δεδομένη θεραπεία, και ίσως χρειαστεί να μεταβείτε σε άλλη θεραπευτική αγωγή στην οποία ο καρκίνος σας είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί. Μπορεί να σταματήσετε να λαμβάνετε μια θεραπεία λόγω παρενεργειών.

Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικές θεραπείες, επομένως είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν ο καρκίνος σας θα ανταποκριθεί σε μια θεραπεία ή όχι. Να θυμάστε πάντα ότι η απόφαση για τη λήψη μιας συγκεκριμένης θεραπείας, ή για την αλλαγή της θεραπείας, θα πρέπει να λαμβάνεται από κοινού με το γιατρό σας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΚΜ?

Ο ΜΚΜ αντιμετωπίζεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή. Η ακτινοβολία, και σπανίως η χειρουργική επέμβαση, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν κριθεί αναγκαίο για τον έλεγχο της νόσου ή των συμπτωμάτων. 
Οι τρεις κύριοι τύποι φαρμακευτικής αγωγής που προσφέρονται για τον έλεγχο του καρκίνου σας είναι η χημειοθεραπεία, η αντι-ορμονική ή ενδοκρινική θεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία. Επιπλέον, ενδέχεται να υποβληθείτε σε θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του καρκίνου ή των μεταστάσεων στον οργανισμό σας. Μεταξύ των πιο σημαντικών από αυτές τις θεραπείες είναι οι σταθεροποιητές των οστών όπως τα διφωσφονικά ή φάρμακα για τη θεραπεία οστικών νόσων που χορηγούνται για την ισχυροποίηση των οστών σας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οστικών μεταστάσεων.

ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ:

Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να πραγματοποιείτε τακτικές επισκέψεις προκειμένου να βεβαιωθεί ότι ανταποκρίνεστε στην θεραπεία σας, να συζητήσει μαζί σας για το πώς αισθάνεστε. Αυτό θα σημαίνει περισσότερες εξετάσεις, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να απαιτήσουν τη διανυκτέρευσή σας στο νοσοκομείο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να πάρετε μέρος σε μια κλινική μελέτη. Αυτό γίνεται ώστε να μπορέσετε να λάβετε ένα νέο φάρμακο ή ένα φάρμακο που δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στη χώρα σας. Οι κλινικές μελέτες είναι ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν κατά πόσο μια νέα θεραπεία είναι αποτελεσματική, καλά ανεκτή, και ενδεχομένως καλύτερη από τις συνήθεις θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς με την εν λόγω πάθηση. 

Καθώς οι θεραπείες για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού εξελίσσονται συνεχώς, η συμμετοχή σε μια κλινική μελέτη μπορεί να σας επιτρέψει να λάβετε μια νέα θεραπεία που θα μπορούσε να σας βοηθήσει, πριν γίνει διαθέσιμη για όλους στην πατρίδα σας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους διάφορους τύπους θεραπειών για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού υποενότητα "H θεραπεία μου από το Α εως το Ω", συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις κλινικές μελέτες.

ΤΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΑ ΕΧΩ;

Οι παρενέργειες εξαρτώνται από το συγκεκριμένο τύπο της θεραπείας που λαμβάνετε - και διαφέρουν σημαντικά από φάρμακο σε φάρμακο. Επίσης, κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στη θεραπεία. Οι παρενέργειες που έχει ένα άτομο ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που έχετε εσείς. Ορισμένες από τις πιο συχνές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου περιλαμβάνουν αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης (κόπωση), πόνος, ναυτία, εμετός, διάρροια, τριχόπτωση, χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων και αύξηση ή απώλεια βάρους.

Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό ή το νοσηλευτή σας σχετικά με οποιεσδήποτε παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσετε. Μπορεί να θελήσουν να σας χορηγήσουν συμπληρωματικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν με τις παρενέργειες ή μπορεί να θελήσουν να προσαρμόσουν την αντινεοπλασματική αγωγή. Αυτό που φαίνεται ως παρενέργεια θα μπορούσε να είναι ένδειξη εξέλιξης του καρκίνου.

ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Είναι καλή ιδέα να λάβετε τα μέτρα σας, μέχρι να γνωρίζετε πώς θα νιώθετε. Μην προγραμματίσετε κανένα γεγονός που δεν μπορείτε να ακυρώσετε τις πρώτες λίγες ημέρες μετά από τη χορήγηση μιας ενδοφλέβιας θεραπείας.  Απλώς αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΜΑΓΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ» που θα εξαλείψει όλες τις παρενέργειες της θεραπείας: το ζήτημα είναι να βρείτε εκείνο που λειτουργεί καλύτερα για σας. Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις πιο πολλές και τις πιο δυσάρεστες παρενέργειες της θεραπείας. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι η άσκηση και οι συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η γιόγκα ή ο βελονισμός, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.

Δεν εμφανίζουν όλοι παρενέργειες στη θεραπεία. Έτσι, εάν δεν παρουσιάσετε παρενέργειες, αυτό δεν σημαίνει ότι η θεραπεία σας δεν λειτουργεί.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ;

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε ώστε να αξιοποιήσετε καλύτερα κάθε ραντεβού με το γιατρό σας. Μερικές βασικές συμβουλές είναι:

  • Προετοιμάστε κάποιες ερωτήσεις εκ των προτέρων, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεχάσετε να τις ρωτήσετε
  • Προσπαθείτε πάντα να φέρνετε μαζί σας ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο σε κάθε ραντεβού για να κρατάει σημειώσεις και να παρακολουθεί, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα χάσετε τίποτα από όσα θα σας πει ο γιατρός ή οι συνεργάτες του
  • Να κρατάτε σημειώσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές όταν θα είστε στο σπίτι
  • Μη βιάζεστε και μη φοβάστε να ζητήσετε περισσότερο χρόνο από τον γιατρό σας και τους συνεργάτες του : το αξίζετε και θα σας επιτρέψει να αναλάβετε πιο ενεργό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη φροντίδα σας

Δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του ΜΚΜ που είναι σωστός για όλους.