Η ευεξία μου

Gesundheit-Icon
Gesundheit-Icon

ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Το πιο σημαντικό είναι να σας ταιριάζουν και να μην είναι δύσκολα εφαρμόσιμα για εσάς. Να περιμένετε ότι θα υπάρχουν καλές και κακές ημέρες, συνοδευόμενες από πιο καλές ημέρες. Δεν θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αισθάνεστε θετικά κάθε ημέρα. Όταν νιώθετε άγχος, πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτό που αισθάνεστε κάποια στιγμή μπορεί να αλλάξει. Πολλές γυναίκες βρίσκουν συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και των σωματικών παρενεργειών.

Στην ενότητα αυτή θα μάθετε σχετικά:

  1. ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
  2. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ Ή ΕΝΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ;

Οι συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση τόσο των συναισθηματικών όσο και των σωματικών συμπτωμάτων του μεταστατικού καρκίνου του μαστού (ΜΚΜ). Πολλές γυναίκες με ΜΚΜ χρησιμοποιούν συμπληρωματικά φάρμακα. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε τι θα είναι αποτελεσματικό για σας. Ωστόσο, σας παραθέτουμε ορισμένες προσεγγίσεις που έχουν βοηθήσει άλλες γυναίκες που ίσως βοηθήσουν και εσάς.

Να θυμάστε ότι αυτές οι προσεγγίσεις δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης, αλλά μια πρόσθετη θεραπεία που μπορείτε να ακολουθήσετε. Πρέπει να ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που λαμβάνετε.

Οι συμπληρωματικές θεραπείες αποτελούν μια πρόσθετη προσέγγιση σε κλινικά εγκεκριμένες θεραπείες.

ΤΥΠΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Είναι μια αρχαία κινεζική θεραπεία που περιλαμβάνει την τοποθέτηση λεπτών βελονών σε διάφορα μέρη του σώματός σας σε συγκεκριμένα σημεία. Οι  βελόνες είναι ανώδυνες, παραμένουν στη θέση τους για διάστημα 10-30 λεπτών, διεγείρονται περιστασιακά και στη συνέχεια αφαιρούνται. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου σας. Επικρατεί η αντίληψη ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει συνολικά τη συναισθηματική σας ευεξία.

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι η χρήση αιθέριων ελαίων που λαμβάνονται από λουλούδια, φρούτα, σπόρους, φύλλα, ρίζες και φλοιούς. Η ιδέα πίσω από την αρωματοθεραπεία είναι ότι κάθε αιθέριο έλαιο μπορεί να έχει κάποιες ευεργετικές ιδιότητες.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι ένας τρόπος έκφρασης συγκεκριμένων συναισθηματικών ή σωματικών προβλημάτων μέσω της τέχνης. Στόχος της θεραπείας αυτής είναι να σας βοηθήσει να εκφραστείτε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χρησιμοποιώντας υλικά εικαστικών που συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που δεν αισθάνονται άνετα με θεραπευτικές προσεγγίσεις όπου χρησιμοποιούνται η επαφή ή η συνομιλία.

ΓΙΟΓΚΑ

Περιλαμβάνει μια σειρά από διατάσεις ή θέσεις του σώματος, σε συνδυασμό με την αναπνοή, για τη βελτίωση παροχής οξυγόνου και αίματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι γιόγκα, όπως Hatha, Iyengar και Astanga. Κάποιοι επικεντρώνουν στην ενδυνάμωση και την ισορροπία, ενώ άλλοι εστιάζουν περισσότερο στην χαλάρωση, το διαλογισμό και την αναπνοή.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣΑΖ

Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μασάζ μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Το μασάζ μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκαμψία, τη δυσφορία, το στρες και το άγχος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπευτικών μασάζ, μεταξύ άλλων το σουηδικό, μαλάξεις εν τω βάθει ιστών, σιάτσου και αθλητικό μασάζ. Το μασαζ μπορεί να αφορά ολόκληρο το σώμα σας ή να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέρη, όπως το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Είναι μια μορφή βαθιάς χαλάρωσης, όπου μπορείτε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος μακριά από τους περισπασμούς της καθημερινής ζωής για την ηρεμία και χαλάρωση του πνεύματος και του σώματος. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές πρακτικές διαλογισμού οι οποίες εντάσσονται στην "ενσυνειδητότητα", η οποία δεν σχετίζεται με καμία θρησκευτική πεποίθηση. Σημαίνει απλώς ότι έχετε επίγνωση και είστε παρών σε κάθε στιγμή. Η γιόγκα είναι μια πρακτική κινούμενου διαλογισμού.

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Περιλαμβάνει τη χρήση της μουσικής και του ήχου που συμβάλλουν στην έκφραση των συναισθημάτων σας και τη διαχείριση της νόσου
και της θεραπείας σας,

ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επιτρέπει μια κατάσταση βαθιά χαλάρωσης μέσω συγκέντρωσης σε συγκεκριμένα συναισθήματα, σκέψεις ή αισθήσεις. Επικρατεί η άποψη ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους, μειώνοντας παράλληλα την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες.

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

Στηρίζεται στην εφαρμογή ειδικών πιέσεων και μαλάξεων στα πόδια και τα χέρια σας. Θεωρείται ότι υπάρχουν ανακλαστικές περιοχές στα πόδια σας που  «συνδέονται» με συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας, και στόχος της θεραπείας αυτής είναι να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο να χαλαρώσουν και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

ΡΕΙΚΙ

Είναι μια αρχαία ιαπωνική θεραπευτική τεχνική. Στη συγκεκριμένη θεραπεία, ο θεραπευτής τοποθετεί τα χέρια απαλά στο σώμα σας ή ακριβώς πάνω από το σώμα σας για να διοχετεύσει ενεργειακά πεδία με στόχο να σας βοηθήσει σε σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Ορισμένοι άνθρωποι με καρκίνο αισθάνονται ότι μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις και να χαλαρώσουν.

TAI CHI

Αυτή η αρχαία κινεζική πρακτική συνδυάζει γιόγκα και διαλογισμό. Περιλαμβάνει μια σειρά από κινήσεις, με ολόκληρο το σώμα σε συνεχή κίνηση. Όλες οι κινήσεις είναι αργές και ήπιες, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες και την αύξηση της ευελιξίας.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Μόλις αποφασίσετε ότι θέλετε να ακολουθήσετε μια συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με την επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία του καρκίνου σας, είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό θεραπευτή.

Μερικές πρακτικές περιλαμβάνουν υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ενώ άλλες προσφέρουν πιο «γενικές» υπηρεσίες. Εάν αυτές οι πρακτικές δεν σας είναι γνωστές, μπορείτε να δοκιμάσετε μία συγκεκριμένη για μία ή δύο φορές και να διαπιστώσετε αν σας βοηθά.

Θα πρέπει να ελέγξετε τα διαπιστευτήρια των θεραπευτών και να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για έμπειρο, εξειδκευμένο και αν προβλέπεται, αδειοδοτημένο επαγγελματία.

Θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσετε συστάσεις από έναν έμπιστο φίλο ή έναν επαγγελματία υγείας.