Οικογένεια και φίλοι

Familie & Freunde Icon
Familie & Freunde Icon

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

Η διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού (ΜΚΜ) επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια. Τόσο εσείς όσο και όσοι υπάρχουν στη ζωή σας, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα αυτή κατάσταση, κάτι το οποίο ίσως είναι ιδιαίτερα δύσκολο μερικές φορές.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τη νόσο σας. Η απόκρυψη της ασθένειάς σας μπορεί να σας εξαντλήσει και να σας δημιουργήσει περισσότερο άγχος.
Στην ενότητα αυτή θα μάθετε:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ
  2. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΤΑΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΑΣ
  3. ΕΙΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΑΣ 
  4. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΚΟΜΗ ΣΕΞ;

Το σεξ ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής σας, αν έχετε καρκίνο. Ωστόσο, τα συμπτώματα, οι παρενέργειες της θεραπείας, και η συναισθηματική κατάπτωση που προκαλεί ο καρκίνος μπορεί να περιορίσουν την ικανότητά σας να αισθάνεστε καλά για τη σεξουαλικότητά σας. Εάν διαπιστώσετε ότι χάνετε την επιθυμία σας για σεξ, πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Η ερωτική επαφή μπορεί να γίνει επώδυνη ή άβολη. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους.
Επιπλέον, η σεξουαλικότητα δεν περιλαμβάνει μόνο τη φυσική πράξη της ερωτικής επαφής, αλλά περιλαμβάνει όλα τα συναισθήματα και τις ενέργειες που προκύπτουν όταν αγαπάμε και νοιαζόμαστε για κάποιον. Μπορεί να νιώθετε συναισθηματικά αποκομμένες από το σύντροφό σας μετά τη διάγνωση σας. Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει τους δικούς του φόβους ή φραγμούς ως προς την ερωτική επαφή. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να ανησυχεί ότι επιδεινώνει τον καρκίνο ή ότι σας προκαλεί κακό.

Παρόλο που ίσως είναι ενοχλητικό να μιλήσετε για αυτό αρχικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συζήτηση συμβάλει στην εξάλειψη αυτών των εμποδίων με το σύντροφό σας. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα προς συζήτηση για όλους, είναι όμως κοινό πρόβλημα. Ίσως βοηθήσει επίσης να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή τους συνεργάτες του, οι οποίοι μπορούν να σας φέρουν σε επαφή με έναν σύμβουλο ζευγαριών. Μην ντρέπεστε να τους μιλήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί μας και ίσως είναι σε θέση να βοηθήσει.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΑΣ

Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει την είδηση του καρκίνου σας με διαφορετικό τρόπο. Θα διαπιστώσετε ότι μερικοί άνθρωποι χρειάζονται πολύ χρόνο για να συμφιλιωθούν με την ασθένειά σας. Άλλοι θα προσπαθήσουν να είναι πιο στωικοί και δυνατοί για εσάς. Είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι κάποιοι φίλοι προσπαθούν να βρουν τα κατάλληλα λόγια και πώς να σας παρηγορήσουν καλύτερα.

Η αντιμετώπιση των αντιδράσεων από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι δύσκολη. Σας παραθέτουμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε άτομα να συμφιλιωθούν με τον καρκίνο σας:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ: Συχνά οι άνθρωποι γύρω σας απλά δεν ξέρουν τι να πουν ή πώς να συμπεριφερθούν. Ενώ μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, ίσως και να χρειαστεί να αναφέρετε το ζήτημα και να τους πείτε πώς αισθάνεστε και τι χρειάζεστε από αυτούς.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ: πείτε τους πώς μπορούν να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε να σας συνοδεύουν στα ραντεβού με το γιατρό σας και σε συνεδρίες θεραπείας, ή αν απλά χρειάζεστε μια αγκαλιά και κάποιον να σας ακούσει.

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: η οικογένεια και οι φίλοι σας ίσως χρειάζονται οι ίδιοι υποστήριξη, επομένως, υπενθυμίστε τους ότι υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να τους βοηθήσουν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ;

Δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε, εξακολουθείτε να είστε ακόμα παιδί των γονιών σας. Ως γονείς σας, έχουν ένα φυσικό ένστικτο να σας προστατεύουν. Μπορεί να είναι δύσκολο να ενημερώσετε τους γονείς σας ότι έχετε ΜΚΜ, αν αισθάνεστε ότι δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τη διάγνωσή σας. Κανείς δεν επιθυμεί να προκαλέσει πόνο και δυστυχία στους γονείς του, ειδικά εάν είναι ηλικιωμένοι.

Οι γονείς σας ενδέχεται να αντιδράσουν ιδιαίτερα συναισθηματικά απέναντι στην είδηση ότι πάσχετε από καρκίνο, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι  αισθάνονται ανίκανοι και ανήμποροι απέναντι στην ασθένειά σας. Ίσως προσπαθήσουν να κάνουν περισσότερα από ό, τι θέλετε να κάνουν και να παρεμβαίνουν στη φροντίδα σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις και άγχος.

Αν συμβεί αυτό, μπορείτε να τους υπενθυμίσετε ευγενικά ότι έχετε λάβει όλες τις αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία σας. Πείτε τους ότι θα τους ενημερώνετε για τα πάντα. Μερικές φορές, ο καθορισμός ορίων και ενημερώνοντάς τους ακριβώς πώς μπορούν να συμμετέχουν μπορεί να βοηθήσει.

Η υποστήριξη από τα αδέλφια ή τους στενούς φίλους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη κατά τη συζητηση της διάγνωσης σας με τους γονείς σας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ;

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στους δικούς σας ανθρώπους σχετικά με αυτό που περνάτε εξαρτάται εξολοκλήρου από εσάς. Ο κατάλληλος χρόνος για να ενημερώσετε όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους στη ζωή σας είναι σημαντικός. Δεν πειράζει εάν θέλετε να περιμένετε μέχρι να κατανοήσετε τη διάγνωσή σας, πριν ενημερώσετε τον ευρύτερο κύκλο φίλων και συγγενών.

Ίσως διαπιστώσετε ότι οι σχέσεις με τους φίλους σας έχουν αλλάξει μετά τη διάγνωσή σας. Μερικές σχέσεις γίνονται ακόμη πιο ισχυρές, ωστόσο δεν παρατηρείται για όλες τις σχέσεις. Δεν μπορούν όλοι να διαχειριστούν τον καρκίνο, και κάποιοι φίλοι ίσως δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα δικά τους συναισθήματα και τον πόνο. Άθελά τους, κάποιοι φίλοι ίσως πουν κάτι ή σας μεταχειριστούν χωρίς να επιδεικνύουν ευαισθησία ή με τρόπο που δεν σας βοηθά.
Ίσως είναι καλύτερο για σας να αποφεύγετε κάθε περιττό άγχος που προκαλούν οι υπερβολικά αρνητικές σχέσεις στη ζωή σας, καθώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο. Προσπαθήστε αντ’ αυτού να επικεντρωθείτε στη θετική υποστήριξη που λαμβάνετε από εκείνους που νοιάζονται για εσάς.

Οι μελλοντικές σκέψεις για το πώς θέλετε να ενημερώσετε τους φίλους σας ίσως σας βοηθήσουν να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με μεγαλύτερη σαφήνεια. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς για το πώς αισθάνεστε και τι χρειάζεστε. Κάτι τέτοιο μπορεί να διευκολύνει τους φίλους σας και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορούν να σας βοηθήσουν.