Οι σχέσεις μου

Familie-Icon
red
Familie-Icon

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στους δικούς σας ανθρώπους σχετικά με αυτό που περνάτε εξαρτάται εξολοκλήρου από εσάς.

Ο καρκίνος επηρεάζει όλη την οικογένεια, όχι μόνο το πρόσωπο που πάσχει. Αλλάζει τους οικογενειακούς ρόλους και διαταράσσει τις ρουτίνες. Πριν μιλήσετε σε κάποιον, σκεφτείτε τα δικά σας συναισθήματα, τους λόγους για τους οποίους το λέτε και τι περιμένετε από αυτόν. Να ξέρετε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε δυσάρεστα νέα.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα να είστε ανοικτές και ειλικρινείς σχετικά με τον καρκίνο σας, η μυστικότητα μπορεί να χρειαστεί αρκετή ενέργεια και να σας δημιουργήσει περισσότερο στρες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ;

Εάν έχετε σύντροφο, προετοιμαστείτε για το γεγονός ότι το στρες ενός αβέβαιου μέλλοντος μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τη σχέση σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να είστε ανοικτοί μεταξύ σας και να μοιραστείτε πόσο φοβισμένοι είσαστε. Μπορεί να αισθανθείτε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι τόσο υποστηρικτικός ή ανοικτός, όπως θα θέλατε.

Να θυμάστε ότι, όπως ακριβώς εσείς μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε διαρκείς διακυμάνσεις διαφορετικών συναισθημάτων, το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στο σύντροφό σας.
Μπορεί επίσης να αισθάνονται αβοήθητοι και οργισμένοι ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν για να σας βοηθήσουν. Ακόμα και οι καλύτερες σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους, και δεν μπορείτε πάντα να αισθάνεστε το ίδιο με το σύντροφό σας σε οποιαδήποτε ημέρα.

Η ειλικρίνεια μεταξύ σας σχετικά με τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του μεταστατικού καρκίνου του μαστού.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΑΣ; 

  • ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΧΡΟΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ "ΝΙΩΘΕΤΕ ΚΑΛΑ"
  • ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ ΧΡΟΝΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
  • ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΣΑΣ
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • ΜΙΛΩΝΤΑΣ Η ΙΔΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ
  • ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ, ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ;

Αυτή μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για άτομα τα οποία δεν έχουν την υποστήριξη ενός σταθερού συντρόφου. Η απουσία συντρόφου δεν καθιστά πιο δύσκολη τη ζωή με τον καρκίνο, αλλά έχετε ορισμένες διαφορετικές προκλήσεις και ανησυχίες.

  • Όταν κοιτάξετε στην κοινωνική σας ομάδα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν περισσότερα άτομα έτοιμα να σας βοηθήσουν από ό,τι νομίζατε
  • Υπάρχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στη διάθεσή σας όταν τις χρειάζεστε, ακόμα και για πράγματα όπως οι υπηρεσίες μεταφοράς για τα ραντεβού σας. Εάν ανησυχείτε, να μάθετε από νωρίς τι είναι διαθέσιμο, έτσι ώστε να μη βαραίνει το μυαλό σας. Ρωτήστε το γιατρό σας ή τους συνεργάτες του, σχετικά με τις  επιλογές σας
  • Πολλές γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), ανεξάρτητα από την κατάσταση της ζωής τους, βρίσκουν πολύ χρήσιμο να μιλήσουν με έναν εξειδικευμένο στο θέμα ψυχολόγο.

Εάν βγαίνετε με κάποιον, ίσως να μην είστε σίγουρη για το πώς και το πότε να μοιραστείτε με έναν νέο σύντροφο την είδηση ότι έχετε καρκίνο. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας και κρίνετε μόνες σας πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να το αναφέρετε. Προσπαθήστε να δώσετε στο σύντροφό σας την ευκαιρία να το αντιμετωπίσει, μην υποθέσετε ότι θα απομακρυνθεί από τη σχέση σας, λόγω του καρκίνου. Όποια και αν είναι η αντίδρασή του, δεν φταίτε εσείς επειδή μοιραστήκατε την είδηση σε «άσχημη στιγμή».

Ίσως βοηθήσει να εξασκηθείτε με ένα φίλο, προτού μιλήσετε με το νέο σύντροφό σας.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΧΩ ΜΚΜ;

Τα μικρά παιδιά θα αντιδράσουν με βάση τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι ενήλικες. Το πώς και το τι τους λέτε θα εξαρτηθεί από την ηλικία τους και το πόσα μπορούν να κατανοήσουν. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά θα αισθανθούν όταν κάτι δεν πάει καλά και μπορεί να φοβηθούν και να μπερδευτούν. Είναι καλύτερα να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους το συντομότερο δυνατόν.

Υπάρχουν άτομα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικογένειά σας. Μπορείτε να ζητήσετε εξωτερική βοήθεια από το γιατρό σας ή το σχολείο του παιδιού σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.

Μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «καρκίνος» μπροστά τους. Είναι σημαντικό για αυτά να μπορούν να διακρίνουν μεταξύ της σοβαρής κατάστασης που έχετε και ενός κοινού κρυολογήματος. Αυτό θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν ότι η ασθένειά σας δεν είναι θέμα λίγων ημερών, αλλά θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα κι αν τα παιδιά σας είναι ενήλικες, μπορεί αρχικά να είναι δύσκολο να απορροφήσουν αυτά που τους έχετε πει. Μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να σκεφτούν τι είπατε και τι μπορεί να σημαίνει για αυτούς.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

Εάν τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά, θα μπορούσατε να εξασκηθείτε εκ των προτέρων ως προς το είδος της γλώσσας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, για να κρατήσετε τα πράγματα απλά και να αποφύγετε περίπλοκες εξηγήσεις.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΝ

Ότι πρόκειται να πεθάνετε και θα μπορούσαν να σας ρωτήσουν σχετικά με τη θεραπεία σας, ή γιατί ο καρκίνος σας έχει επιστρέψει.

ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.

Μερικές φορές τα παιδιά προσπαθούν να προστατεύσουν τη μητέρα τους, αποκρύπτοντας την περιέργεια ή τα συναισθήματά τους. Μπορεί να βοηθήσει να ζητήσετε ενεργά από το παιδί σας αν έχει οποιεσδήποτε απορίες και να τους εξηγήσετε ότι είστε πάντα εκεί για να απαντήσετε σε τυχόν απορίες που μπορεί να έχουν.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές στο διαδίκτυο και μέσω των ομάδων υποστήριξης του καρκίνου, που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτή τη συζήτηση με παραδείγματα λέξεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Δοκιμάστε κάτι που λειτουργεί για εσάς. Μπορείτε να κατευθύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά σε κατάλληλες ιστοσελίδες όπου μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με το ΜΚΜ. Να ξέρετε ότι μπορεί να αναζητήσουν από μόνα τους πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι αναξιόπιστες και ανακριβείς.

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στους δικούς σας ανθρώπους σχετικά με αυτό που περνάτε εξαρτάται εξολοκλήρου από εσάς

-