Η υποστήριξη μου

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ;

Η συναισθηματική επίδραση της είδησης ότι έχετε διαγνωσθεί με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ) δεν τελειώνει όταν φεύγετε από το ιατρείο. Είναι πιθανό να μην έχετε προετοιμαστεί αρκετά για τα συναισθήματα που σας διακατέχουν. Τα συναισθήματα σας μπορεί να σας αιφνιδιάσουν και μπορεί να εμφανίζονται κατά καιρούς, όταν δεν τα περιμένετε. Μπορεί να μην αισθάνεστε φυσιολογικά.

  1. ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
  2. ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
  3. ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;

Ίσως να αναρωτιέστε: τι κάνω τώρα; Οι γιατροί σας φροντίζουν το σώμα σας και την εξέλιξη της νόσου, αλλά τι γίνεται με όλες τις  άλλες πτυχές της ζωής σας; Με ποιον τρόπο μπορείτε να συνεχίσετε τη νέα σας ζωή με τον καρκίνο;

Είναι φυσικό να χρειάζεστε συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας και να μάθετε να ζείτε με το ΜΚΜ κάθε μέρα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΣΑΣ είναι να ζητήσετε από τον γιατρό σας να μάθετε ποιος μπορεί να παρέχει συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος της συνολικής «φροντίδας» και συμβάλλει στην υποστήριξη της θεραπείας που σας παρέχει η ιατρική ομάδα.

Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ είναι πιθανό επίσης να μπορεί να παρέχει βοήθεια στην αντιμετώπιση ορισμένων σωματικών συμπτωμάτων της νόσου σας, όπως ο πόνος και άλλες παρενέργειες της θεραπείας.

Ίσως αισθάνεστε ότι προδίδετε την οικογένειά σας, ζητώντας επαγγελματική βοήθεια. Μην αισθάνεστε έτσι. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να είναι πολύ υποστηρικτικοί, ωστόσο ορισμένες φορές, αν και είναι πολύ κοντά σας να μην μπορούν να σας προσφέρουν τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Η λήψη επαγγελματικής υποστήριξης είναι ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας: σημαίνει ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε  τον εαυτό σας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΩ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική ως προς τον τρόπο που θέλει να αντιμετωπίσει την κατάστασή της. Είναι πιθανό να προτιμάτε να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας μόνες σας, μόνο με τους στενούς συγγενείς και φίλους σας. Ίσως όμως εκτιμήσετε και τη βοήθεια μιας ομάδας υποστήριξης ασθενών.

Η κατάλληλη ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να εκφράσετε όλα τα συναισθήματα και τους φόβους σας. Δεν θα πρέπει να επιλέξετε τις λέξεις σας τόσο προσεκτικά όσο όταν μιλάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας για το πώς είστε.

Η ανεύρεση μιας κοινότητας άλλων γυναικών με ΜΚΜ μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο μόνες με την ασθένειά σας, τις παρενέργειές της, και την εξάντληση. Μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία άλλων γυναικών, να αντλήσετε δύναμη από αυτές και να μοιραστείτε τις δικές σας απόψεις που θα βοηθήσουν άλλες γυναίκες.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ;

Στην αναζήτησή σας για τη σωστή ομάδα υποστήριξης ασθενών, θα διαπιστώσετε ότι πολλές δεν απευθύνονται ειδικά σε γυναίκες με ΜΚΜ. Αν οι περισσότερες γυναίκες στην ομάδα έχουν καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, θα δυσκολευτούν να ταυτιστούν με ότι περνάτε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρκίνος σας είναι πιο προχωρημένος από τον δικό τους.

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βρείτε μια ειδική ομάδα υποστήριξης ασθενών για γυναίκες με ΜΚΜ. Ίσως απαιτηθεί χρόνος για να βρείτε την κατάλληλη. Μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε άλλες γυναίκες με ΜΚΜ στο κέντρο θεραπείας σας πού βρήκαν υποστήριξη. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε μια ομάδα υποστήριξης ασθενών.

  • Μπορείτε να ψάξετε για ομάδες υποστήριξης γυναικών με ΜΚΜ μέσω του διαδικτύου. Πολλές προσφέρουν chat rooms (χώρος επικοινωνίας/συνομιλίας) ή ατομική υποστήριξη, κάτι που αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βοήθειας.